уторак, 24. децембар 2013.

Neizlečiva bol(Kiron) i Bahove cvetne kapi

Budući da imam Kiron u konjukciji sa Merkurom, da sve oko sebe pokušavam(većinu i uspevam) izlečiti, što savetima, što Bahovim cvetnim kapima, odavno osećam obavezu da napišem nešto o mom mentoru(Kironu). Da ne bih izmišljao toplu vodu iščitao sam na desetine članaka o njemu, na netu, i odabrao ono što je najbitnije i najinteresantnije. Iako sam diplomirani gradjevinski inženjer(!) Kiron je uspeo da mi se nametne okružujuci me sa mentalno i emotivno posrnulim osobama i kao da mi je rekao: Leči ili ćeš i ti potonuti sa njima! Takvu ponudu nisam mogao odbiti. Moj Merkur dolazi iz 12.e kuće te u konjukciji sa Kironom čini od mene "psihića". Zbog njegove položenosti u 9.oj kući, naučio me je da ništa previse ne želim, da prevelika sreća u jednom trenutku, rodi preveliku nesreću u drugom, da u životu postavim parametre da mogu, ako zatreba, samom sebi biti dovoljan! Zlu ne trebalo. HVALA mu! I još nešto: Budite oprezni, kad vam najbolje ide u životu, budite spremni na kojekakve obrte sudbine!


Kiron je kentaur
Kiron je relativno malo nebesko telo koje je otkriveno 1. novembra(vreme Škorpije:psiha!) 1977. godine. Njegova orbita leži izmedju Saturna i Urana, i potrebno mu je 50 godina da obidje oko Sunca. Njegova eliptična orbita je uzrok što on boravi različito vreme u pojedinom znaku zodijaka. Kiron tako putuje znakom Vage svega 18 meseci, dok u Ovnu ostaje čak 8 godina. Neki astrolozi smatraju da on upravlja znakom Device, a druga opcija je Strelcem.

U mitologiji Kiron je bio kentaur, pola čovek pola konj. Bio je izlečitelj, astrolog, učitelj, muzi
čar i ratnik, sve zajedno.
Kako je gore spomenuto, Kiron orbitira izmedju Saturna i Urana, tj. izmedju poslednje unutrašnje i prve spoljašnje planete. Ovaj položaj mu daje ulogu mosta izmedju unutrašnjih i spoljašnjih planeta. Pomoću Kirona misteriozne planete UranNeptun i Pluton bivaju pristupačnije. Kolektivna energija ovih planeta moze se osetiti i koristiti pomoću Kirona.

Bliži pogled na vreme od kada je otkriven Kiron ukazuje na intenzivno traganje za njegovim značenjem. Sve više ljudi nadolaze na spoznaju o neophodnosti sjedinjenih stavova i akcija. Tako se Kiron pojavljuje kao unutrašnji vodič, nudeći svetlo usred mraka, otvarajući duh za nova iskustva izvan svakodnevnih relacija.




Astrologija je drevna veština koja se koristi vekovima. Planete su dobile imena po Mediteranskim bogovima drevnog Rima i Grcke. Ovo ilustruje svest koju su imali nasi preci o sinhronosti izmedju aktivacije životnih arhetipskih (prauzornih) energija i kretanja nabeskih tela koja izgleda tempira vremena ovih dogadjaja.

Kiron nije bio običan, prosečan kentaur ostavljen na milost i nemilost instikata i jakih želja. On je pokazivao toliku samo–nadmoć i bio tako mudar i nadaren umetnošću isceljenja i umetnošću ratovanja i državništva, da je pronašao sebe kao mentora heroja i kraljeva i njihovih sinova. Njegova pomoć je bila tako dragocena da su mu bogovi darivali besmrtnost. Desilo se da on bude slučajno ranjen u nogu jednom od njegovih sopstvenih otrovnih strela, koju je neoprezno izbacilo jedno od njegove usvojene dece (Heraklo). Kako je dotle on bio besmrtan, rezultat ove nezgode bio je taj da je sudbina osudila Kirona da večno pati od otrovane rane koja se nije mogla izlečiti. Da bi bio oslobodjen njegove beskrajne patnje, mudri stari kentaur je odlučio da odbaci plašt besmrtnosti koji mu je darovan. On ga je dao Prometeju (koji ga je trebao da bi se oslobodio kazne kojoj je bio podvrgnut zbog ismejavanja bogova i kradje njihove vatre). Na taj način, Kiron je prihvatio smrt i oslobodio se njegove patnje. Astroloski, postavljanje Kirona u horoskop, pokazuje da je neko doziveo povredu koja se ne leči, (ili povredu koja izgleda neizlečiva, jer mada je možda naučena važna lekcija u vezi sa tim, povreda se spiralno zavija/povećava sa drugom lekcijom na dubljem nivou). Kiron predstavlja čovekovo iskustvo/dozivljaj ranjivosti i prirodu rane/povrede. Drugo, odustajanjem od patnje putem prihvatanja nečije smrtnosti, čovek dospeva u više stanje celovitosti/integriteta ili isceljenja. Treće, Kiron pokazuje kako neko poseduje samog sebe kao stariji ili mentor koji moze obezbedi izlečenje i savete drugima. Na taj način Kiron takodje astrološki ukazuje na načine i sredstva pomoću kojih možete da savetujete druge, kao i na vrstu mentorisanja (pomoći i saveta), i isceljenja koju tražite za sebe.




Astrolozi često Kiron nazivaju "ranjeni iscelitelj". Setimo se ponovo mitologije: Kiron je nepažnjom bio ranjen od strane svog učenika i prijatelja Herakla, i paradoksalno, mudri i plemeniti kentaur, koji je bio u stanju da izleči svačiju ranu, nije mogao da isceli svoju.

Osim toga, Kiron je, na neki način, bio ranjen još kao novorodjenče, kada ga je, užasnuta njegovim izgledom, odbacila majka.
       Kako nam +Bahove cvetne kapi, u kontekstu neizlečive psihičke rane, mogu pomoći?
  • Produbljivanjem naše svesti da se rana mora prihvatiti kao nešto što će nas pratiti ceo život i da je ona jača od naših mogućnosti izlečenja
  • Postoji nekoliko Bahovih preparata koji ranu mogu smanjiti na podnošljiviju meru: Centaury(da nam da snage da jače stisnemo zube), Crab Apple(da nam odagna utisak naše unutrašnje nečistoće), Pine(da nas oslobodi osećaja krivice), Star of Bethelhem(da nam, u većem delu, pobriše traumu)

Нема коментара: