понедељак, 9. децембар 2013.

Insomnija(nesanica) i Bahove cvetne kapi


           Insomnija se definiše terminima: otežan pad u san, teško ostajanje u snu i san bez okrepljujućeg dejstva. Loš san remeti kompletno pravilno funkcionisanje organizma a posledice po zdravlje su nesagledive. Često je loš san okidač za mentalne poremećaje kao što su anksioznost i depresija. Loš san ima razne uzročnike ali je najveći i najpoznatiji stres.
                Kod manjih poremećaja sna a često i kao kombinacija sa lekovima, koristi se bihejvioristička terapija koja se svodi na savete za kontrolu smultiansa, biofidbek(postavljanje senzora na površini kožeeza praćenje napetosti mišića), relaksaciju, higijenu sna, kognitivnu i kognitivno bihejviorističku terapiju.
               Postoji primarna i sekundarna nesanica. Primarna je posledica stresa ili emocionalnih poremećaja. Sekundarna je simptom ili sporedni poremećaj nastao usled nekog drugog problema(npr preteran unos kofeina preko kafe). 80% otpada na sekundarnu nesanicu.
Uzročnici sekundarne nesanice su: depresija, anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj, Alchajmerova i Parkinsonova bolest, artritis, glavobolja, astma, srčana insuficijencija, preaktivna štitasta, gastrointestinalni poremećaji, moždani udar, sindrom nemirnih nogu, problemi sa disanjem, menopauza, valunzi i dr.Neki lekovi za srce kao što su beta blokatori mogu biti uzronici. Nesanica može izazvati prekomernu pospanost tokom dana i nedostatak energije. Možete imati problem sa fokusiranjem na zadatke ili možete postati nervozni i razdražljivi. Pospanost pri vožnji može dovesti do nesreće. Najnovija istraživanja vezana za iznenadnu smrt u snu pokazuju da je većina njih koristila konvencionalne lekove za nesanicu. To upućuje na opreznost u korišćenju lekova kao i na okretanje ka neškodljivim, biljnim preparatima koji nemaju kontraindikacije. Jedan od idealnih rešenja za taj problem su Bahove cvetne kapi. Sledeće biljke se najčešće koriste u terapiji nesanice:
  • Impatiens
  • Mimulus
  • White Chestnut(da eliminiše "rojenje" misli)
  • Star of Bethelhem(da pobriše traume)
  • Rescue Remedy
  • Vervain(kad smo previše uzbuđeni i mislimo da je nemoguće zaspati)
Podsećam vas da je za primenu ovih preparata neophodno iskustvo u odabiru i da je za početnika ovo skoro "nemoguća misija". Potražite Bahovog praktičara ili se javite meni na mejl: bahovicvetovi@gmail.com ili na telefon 060 3235625.



Нема коментара: